Μονάδα Υποστήριξης Φοιτητών (Μ.Υ.Φ.)

Πρόσκληση για συμμετοχή σε Εργαστήριο με τίτλο: Antigones in the Shadows / Αντιγόνες μέσα από τις σκιές, 25-26 Φεβρουαρίου 2025

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΡΧΑΙΟΥ ΜΥΘΟΥ ΚΑΙ ΘΕΑΤΡΟΥ ΣΚΙΩΝ
Antigones in the Shadows / Αντιγόνες μέσα από τις σκιές
25-26 Φεβρουαρίου 2025

Για φοιτητές / τριες και απόφοιτους / ες του Τμήματος Φιλολογίας (10 συμμετοχές) στο karakantza@upatras.gr
Θα τηρηθεί αυστηρά η σειρά προτεραιότητας και θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής.

Ακολουθεί ανάλυση του Εργαστηρίου

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΡΧΑΙΟΥ ΜΥΘΟΥ ΚΑΙ ΘΕΑΤΡΟΥ ΣΚΙΩΝ
από τους: Yiorgos Karakantzas & Eric Deniaud

25-26 Φεβρουαρίου 2025, στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών ΠΠ
Υπό την αιγίδα των Εργαστηρίων του ΠΠ:
Μύθου και Θρησκείας στην ελληνορωμαϊκή αρχαιότητα
(Τμήμα Φιλολογίας, Διευθ. Ευφημία Καρακάντζα)
Εργαστήριο Σκηνικής Πράξης και Λόγου (ΕΣΠΛΟ)
(Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, Διευθ. Άγις Μαρίνης, Κάτια Σαβράμη)

Σκιές – Θέατρο Σκιών
Το θέατρο σκιών συνδέεται με τη γέννηση της ανθρωπότητας. Είναι εύκολο να φανταστεί κανείς τις σκιές να χορεύουν στις προϊστορικές σπηλιές ή ακόμα και στη σπηλιά του Πλάτωνα. Στην αρχαία Ελλάδα, η σκιά χρησιμοποιούνταν από το Μαντείο των Δελφών για τη δημιουργία μιας μυστικιστικής ατμόσφαιρας, καθώς οι σκιές επιτρέπουν την αναπαράσταση άλλων κόσμων στη συλλογική φαντασία. Οι μάντεις και οι χαρτορίχτρες ‘συνομιλούν’ με τις σκιές και τις ‘ακούνε’, καθώς βρίσκονται σε ‘επικοινωνία’ με τον κόσμο των πνευμάτων και με τον θάνατο. Στο θέατρο, σήμερα, με τον συνδυασμό διαφόρων πηγών φωτός και βίντεο μπορούμε να παράγουμε σκιές μέσα στον χώρο και να δώσουμε μια άλλη διάσταση στην αφήγηση. Οι σκιές μπορούν να κάνουν μια αφήγηση πιο φαντασμαγορική. Οι σκιές και οι προβολές εικόνων ξεφεύγουν από τη γραμμική αφήγηση και οι χαρακτήρες της παράστασης ζωντανεύουν, καινούργιοι χώροι και τόποι γεννιούνται απλά με ένα φως και λίγες φιγούρες.
Στο εργαστήριο οι δύο καλλιτέχνες θα εξερευνήσουν την προβολή σκιών ως έναν τρόπο σύγχρονης θεατρικής αφήγησης.

Antigones in the shadows
Ο μύθος της Αντιγόνης χαρακτηρίζεται από μεταμορφωτικές τάσεις, όπως άλλωστε κάθε αρχαιοελληνικός μύθος, με τη διαφορά ότι η ιστορία της Αντιγόνης έχει μεταπλαστεί, μεθερμηνευτεί, επαναπροσληφθεί και επαναπροσδιοριστεί στη σύγχρονη εποχή περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον μύθο που μας έρχεται από την κλασική αρχαιότητα. Οι δυνάμεις της μετάπλασης και της μεταμόρφωσής της είναι αστείρευτες. Σε όλον τον κόσμο η φιγούρα της χρησιμοποιήθηκε για να αφηγηθεί εκ νέου ιστορίες αντίστασης σε ολιγαρχικά ή απολυταρχικά ή αποικιοκρατικά καθεστώτα, ιστορίες χειραφέτησης και προσωπικής ενδυνάμωσης, ιστορίες έμφυλης ισότητας και συμπερίληψης του Άλλου. Η Αντιγόνη μεταμορφώνεται συνεχώς γεννώντας δεκάδες νέες ‘Αντιγόνες’ που πασχίζουν να αφήσουν τις σκιές και να βγουν στο φως. Εδώ συναντιέται το θέατρο σκιών και οι πολλές σύγχρονες Αντιγόνες.

Περιγραφή - Διάρθρωση του εργαστηρίου
Αυτό το εργαστήριο προτρέπει στους / στις συμμετέχοντες / ουσες να εξερευνήσουν τις πολλές πτυχές του θεάτρου σκιάς, εστιάζοντας στη χρήση του σώματος, σιλουετών και τη δημιουργία οπτικών αφηγήσεων.
Διαδικασία:
1. Εισαγωγή στις σύγχρονες σκιές:
   - Παρουσίαση των θεμελιωδών εννοιών του θεάτρου σκιών.
   - Συζήτηση για τις διαφορετικές δυνατότητες που προσφέρουν οι οθόνες, τι μπορείς να έχεις ως οθόνη, και οι πηγές φωτός, όπως και τι μπορείς να κάνεις με τις σκιές.
2. Πρακτικές Ασκήσεις:
   - Δραστηριότητες που στοχεύουν στην κατανόηση των διάφορων τρόπων χρήσης των σκιών.
   - Πειραματισμός διαφορετικών τύπων οθονών και φωτισμού.
3. Δραματουργία των Σκιών:
   - Σκέψη για τον αφηγηματικό και συναισθηματικό αντίκτυπο των σκιών.
   - Ανάλυση της δραματουργίας και των στοιχείων σκηνικής παρουσίασης που είναι συγκεκριμένα για το θέατρο σκιάς.
4. Πειραματισμός:
   - Οι συμμετέχοντες / ουσες θα δοκιμάσουν την αφήγηση αποσπασμάτων από τις Αντιγόνες που θα έχουμε αφηγηθεί στην αρχή του εργαστηρίου μέσω παιχνιδιού με σκιές.
   - Δημιουργία χώρου με θέατρο σκιών.
5. Ανατροφοδότηση:
   - Ανάδραση για τις δημιουργίες που πραγματοποιήθηκαν.
   - Συζήτηση για τα διδάγματα και τα συναισθήματα που προκλήθηκαν από τη χρήση των σκιών.
Αναμενόμενο αποτέλεσμα:
Αυτό το εργαστήριο θα είναι μια μοναδική ευκαιρία οι συμμετέχοντες / ουσες να ‘βυθιστούν’ στο σύμπαν του θεάτρου σκιάς και να εμπλουτίσουν την θεατρική πρακτική τους μέσω μιας καινοτόμου και δημιουργικής προσέγγισης. Οι φοιτητές / τριες θα σποκτήσουν νέες δεξιότητες και μια σε βάθος κατανόηση της χρήσης των σκιών στην θεατρική αφήγηση χρησιμοποιώντας έναν οικείο μύθο .
Διάρκεια: 8 ώρες, μοιρασμένες σε δύο μέρες (9 πμ – 1 μμ)
 

Είδος εκδήλωσης